Guidad tur - Sten och Sand, Flisa och Fossil

Område: Norra Öland
Arena/Plats:
Kategori: Evenemang

I Gustav Vasas eget stenbrott talar vi om fossil och öländsk geologi. Här möter du historia både i vägg och på strand.
Mötesplats: Södra Horns Udde, 3 km norr Alvedsjöbodar
Ingen förhandsanmälan

Stendammet ligger som ett moln över Dälje stenberg och Hornsudden. Här pågår intensivt huggande och brytande av stenen. Stenhuggarmäster leder själv arbetet och ger order till sina gesäller. Beställningen till konungen måste vara klar att skeppas om några dagar. Svetten droppar i ansikten vita av damm. Grova, valkiga händer hugger och hamrar. Det sjuder av aktivitet i brottet.

Dälje stenhuggarverkstäder vid Horn på Norra Öland var under 1500-/1600-talet ett välkänt centrum för brytning och huggning av sten. Stenen som bröts var den hårda, röda kalkstenen – den åtråvärda ”ölandsmarmorn”.
Ansenliga kvantiteter gick åt för att tillfredsställa konungar, hertigar och burgna adelsfamiljer. Slottsbyggen slukade ofantliga mängder. Stenen exporterades även ner till Europa och återfinns på många platser runt om Östersjön.
”Konungens stenhuggarmästare” avlönades genom fogdarna i Borgholm och på Horns Kungsgård och under ett 100-tal år var just Horns Udde ett centrum för den stora och exklusiva stenexporten från Öland.

Kontaktinformation

Telefonnummer
46 070-7537890
Kontaktperson
Ann-Charlotte Garhammar
E-post
garhammar@gmail.com
Webbsida
http://www.myaoland.se

Kundservice

Ölands Turistbyrå För bokning och personlig service, kontakta oss. +46(0)485- 888 00 info@oland.se

Bokningsvillkor

Nordic Travel, Ölands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan. Läs mer på Telefon: +46 (0)411 23 66 02 br /> bokning@nordictravel.se
Bokningsvillkor