Paket Stormaktsspelet + Delikatessbricka

Område: Öland
Arena/Plats:
Kategori: Stormaktsspelet
Datum: Fredag 17 aug 2018

Paketet innefattar alla de fem händelser som ingår i Stormaktspelet.

1+2. I sus och dus + Den stora syndafloden inkl delikatessbricka
3. I nöd och lust + mat
4. Det stora sjöslaget + mat
5. Himmel och helvete

1. I Sus och Dus
Spelplats: Borgholms slott, Fredag 17/8 kl. 20:00
Året är 1652. På slottet har den alltid lika festglade hertig Karl kalas. Vid honnörsbordet sitter hertigen med sina hedersgäster och smörjer kråsen. Publiken dvs pöbeln får i nåd smaka av festmaten. Vid honnörsbordet blir stämningen allt högre i takt med att dricka konsumeras. Hertigen med gäster sjunger dryckesvisor. Blir efterhand alltmer intresserade av slottspigorna. Så får den stupfulle hertigen ledas ut omgiven av fagra damer. Jungfru Karin, en av hertigens många ”flickvänner” uttrycker i en aria sin vanmakt.

Föreställningen äger rum inomhus under tak.

2. Den Stora Syndafloden
Spelplats: Borgholms slott, Fredag 17/8 kl. 21:00
Året är 1655. På slottets yttre slottsvall får vi följa Karl X Gustaf på hans polska fälttåg. En svensk truppstyrka marscherar in och ett fältläger upprättas. Bespisning av soldater och publik. Så gör Karl X Gustaf i sällskap med fältmarskalk Königsmark entré. Kungen talar till sina soldater. Förklarar att ”vi har Gud på vår sida”. Königsmark tar befälet över trupperna. Kanonerna riktas in och stormningen av borgen Chestechova inleds. På murkrönet svarar de polska soldaterna med moteld.

Föreställningen äger rum utomhus, väderleksanpassad klädsel rekommenderas.

3. I Lust och Nöd
Spelplats: Ölands Museum, Lördag 18/8 kl. 13:00
Året är 1675. I Himmelsberga by får vi ta del av bybornas liv i mitten på 1600-talet. Den avskydde fogden kommer på besök för att utkräva den skatt som byborna släpar efter med. En örlogskapten kommer för att värva nya båtsmän till regalskeppet Kronan. En hejderidare anklagar byborna för tjuvjakt. När den dumme hejderidaren lurats iväg bjuder byborna in till fest.

4. Det Stora Sjöslaget
Spelplats: Stenåsabadet, Lördag 18/8 kl. 20:00
Året är 1676. På stranden har byborna samlats. En präst i ett torn berättar att det kommit rapporter från södra udden som berättar att den stora svenska flottan passerat förbi med den danska hack i häl. Så skriker han upphetsat att han kan se de stora segelfartygen vid horisonten. Plötsligt rullar dånet av kanonsalvor in över stranden. Eldsflammor blixtrar vid horisonten. På en bildskärm kan vi följa hur striden utvecklas. Prästen kommenterar. Det kommer några tunga smällar och allt blir sedan tyst. En båt går ut för att bistå eventuella överlevande. En krönikör berättar under tiden om flottans uppgift under stormaktstiden, om olika sjöstridstaktiker, om båtsmanshållet och båtsmanslivet. Publiken serveras typisk båtmansföda. Så hörs det skrik från stranden …

Med nyskriven musik av Attilla Gracza baserad på texter avseende det stora sjöslaget 1676.

Föreställningen äger rum utomhus, väderleksanpassad klädsel rekommenderas.

5. Himmel och Helvete
Spelplats: S:a Möckleby kyrka, Lördag 18/8 kl. 23:00
Året är 2018. I realtid får publiken möta Karl X Gustaf i skepnad av en vålnad. Vid midnattstid smyger den luggslitne mannen sig in i S:a Möckleby kyrka. Ber herren Gud om nåd, om att få bli befriad från sitt gruvliga straff att på grund av krigsbrott för evigt tvingas förbli i ett osaligt tillstånd, att aldrig få komma till ro.

I samtal med en präst kommer han in på sin tid som hertig på Öland. Hur han till sist, efter debaclet med Kristina, lärde sig älska det enkla lantlivet, hur han högst motvilligt gick med på att efterträda Kristina på tronen, hur han vid det laget helt hade släppt sin ungdomsdröm att bli den store krigarkungen, att han aldrig kan glömma den jungfru Karin från Tryggestad han blev så kär i under Ölandstiden och svek så gruvligt.

Ladda ner vouchers som giltig biljett.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
17 Aug
Fredag 17 aug 2018  

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Fre 17 aug 2018 00:00 - 00:00 @
OK

Kundservice

Ölands Turistbyrå För bokning och personlig service, kontakta oss. +46(0)485- 888 00 info@oland.se

Bokningsvillkor

Nordic Travel, Ölands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan. Läs mer på Telefon: +46 (0)8 – 409 06 408
bokning@nordictravel.se
Bokningsvillkor