Glömminge kyrka

Adress: Röhällavägen, 386 95 FÄRJESTADEN Visa karta

Adress: Röhällavägen, 386 95 FÄRJESTADEN

Kyrkan uppfördes i slutet av 1100-talet som en öländsk absidkyrka med korportal och torn i väster.

Under högmedeltid tillkom en korsarm i söder och ett utökat kor med rak avslutning. Korsarmen försågs med tidstypisk elegant portal. Rester av medeltida muralmålningar är be-varade på nordmuren. Västtornet har flera valvslagna våningar och har en tvärställd grundplan. En högt placerad portöppning vittnar om dess profana funktion som varumagasin. Även korportalen visar på handelsmän och gillen. Kyrkan brandskadades svårt under kriget 1677 och ett förstärkningsarbete utfördes för att inte tornet skulle rasa. En kraftig murklack i norr under läktaren är spår av detta. Vid murningsarbetet användes trasigt taktegel som fyllnadsmaterial. Teglet var tillverkat vid Petri tegelbruk utanför Lübeck.

Visa mer

Om denna aktivitet

Bed & Breakfast

Mormors Pensionat, Strandhagen

Avstånd: 3,9 km
Välkommen till Mormors Pensionat Strandhagen i Stora Rör, på mellersta Öland! Ett hemtrevligt boende med utsikt över Kalmarsund. En rofylld, varm och själslig miljö att uppleva och längta till.
Camping

Kronocamping Saxnäs/Camping

Avstånd: 4,5 km
KronoCamping Saxnäs är en stor anläggning med drygt 500 generöst tilltagna campingtomter på minst 100 kvadratmeter vardera, de flesta med el (10A eller 16A) och kabel-TV. Ett hundratal av tomterna har egen anslutning till vatten och avlopp.
Bed & Breakfast

Rosenborgs Friluftspensionat

Avstånd: 4,2 km
Välkommen till den naturnära idyllen Rosenborgs Friluftspensionat endast 11 km eller 12 minuter i bil från brofästet. Gården med anor från år 1758 har sedan 2007 drivits som Restaurang och B & B med plats för 38 gäster. Restaurang och café både inne och ute den rymliga trädgården.