Jordtorpsåsen - ströva på mäktig åsrygg

Visa karta

Få platser på Öland kan tävla med Jordtorpsåsen när det gäller strövvänlig och omväxlande natur, lämplig för en utflykt. Den mäktiga åsryggen har bildats genom svallning av forntida havsnivåer, då material avsatts i en strandvall.

Gravfält och hålvägar
Jordtorpsåsen har haft stor betydelse för människorna redan under förhistorisk tid; som gravplats, kommunikationsled och sannolikt också som betes eller slåttermark. Hela åsen är idag ett sammanhängande fornlämningsområde, med gravfält på rad och flera s.k. hålvägar som bildats av människofötters och djurklövars tramp under årtusenden. De äldsta färdvägarna på land förlades vanligtvis till just åsar och höjdlägen, där marken var torr och lättdränerad

Varierad natur
Naturen vid Jordtorpsåsen är mycket varierad. På torrängarna uppe på åsen växer bl.a. brudbröd, fältsippa, backtimjan och solvända. Nedanför åsen finns våtmarker med bunkestarr, trådstarr och fackelblomster. Här trivs trollsländor, liksom den sällsynta långbensgrodan. Norr om åsen i ett kalkkärr växer orkidéer; bl.a. ängsnycklar, vaxnycklar, blodnycklar och flugblomster. I hassellundarna trivs många sällsynta svampar t.ex. praktspindling.

Jordtorpsåsen är ett mycket populärt utflykts- och strövområde. Det lämpar sig väl för natur- och kulturstudier. Från Jordtorpsåsens naturreservat går en 4 km lång vandringsled österut till Gråborg.

Visa mer
Bed & Breakfast

Rosenborgs Friluftspensionat

Avstånd: 347 meter
Välkommen till den naturnära idyllen Rosenborgs Friluftspensionat endast 11 km eller 12 minuter i bil från brofästet. Gården med anor från år 1758 har sedan 2007 drivits som Restaurang och B & B med plats för 38 gäster. Restaurang och café både inne och ute den rymliga trädgården.
Bed & Breakfast

Bröttorp B&B

Avstånd: 7,1 km
Ombyggt hus i skiftesverk på 75 kvm. 3 rum, allrum med kök och matplats. Husdjur får ej medföras
Camping

Kronocamping Saxnäs/Camping

Avstånd: 6,2 km
KronoCamping Saxnäs är en stor anläggning med drygt 500 generöst tilltagna campingtomter på minst 100 kvadratmeter vardera, de flesta med el (10A eller 16A) och kabel-TV. Ett hundratal av tomterna har egen anslutning till vatten och avlopp.