Ismanstorps Borg

Adress: Långlöt Visa karta

Adress: Långlöt

Ismantorps Borg ligger omgiven av våtmarker i Mittlandskogen och är såväl en arkeologisk gåta som ett omtyckt utflyktsmål.

Ismanstorps Borg är en av Ölands största fornborgar med en diameter på 127 meter. Innanför den 3-4 meter höga muren finns 88 husgrunder grupperade i radiella kvarter. Muren är försedd med 9 portar. Borgen är unik genom att husgrunderna är väl synliga ovan mark. De arkeologiska undersökningar som gjorts har inte givit några daterande fynd. Sannolikt har borgen byggts under äldre järnålder (0 - 500 e Kr). Längs borgväggen finns en del stenbrott som kan ha tagits upp vid borgbygget.. Praktiskt taget allt utrymme innanför ringmuren har upptagits av bebyggelse. Här finns spåren av ett vimmel av större och mindre hus längs det nätverk av gator och gränder som förbinder borgområdets alla delar med portarna i befästningsmuren. Planlösningen påminner om ett medeltida stadssamhälle och här finns även ett torg i centrum av borgens bebyggelse.

Teorierna om Ismantorps användning går isär. Befästningsverken talar för en skyddsfunktion men samtidigt utgör det stora antalet portar en försvarsteknisk svaghet. Ismantorp har jämförts med de stora slaviska borgarna som både fungerat som skydd och som helgedomar. Annan forskning betraktar borgen som en del av det övriga beståndet av borgar på Öland. Ismantorp skulle enligt denna teori ingå i en form av landsförsvar med en enad organisation.

Show more

Om denna aktivitet

  • Gatuadress 1
    Långlöt
Hotell

Ekerum Resort Öland

Avstånd: 10 km
Ekerum Resort Öland är den perfekta utgångspunkten för din vistelse på Öland. Ekerum ligger nära både sol, bad och lugnet på Alvaret. Här njuter du av fantastisk golf, god mat, shopping och spabehandlingar i vårt SPA.
Bed & Breakfast

Mellangården i Äpplerum

Avstånd: 9,6 km
Bed & Breakfast | "Rejäl bonnfrukost” med fokus på kvalité och med öländska inslag. Det finns 4 dubbelrum med egen wc/dusch i detta 1930-tals hus som varsamt renoverats och öppnade som B&B 2007. Tillgång till b.la fullt utrustat kök, trädgård med grill, sällskapsrum.
Bed & Breakfast

Edith & Julias Bed & Breakfast

Avstånd: 10 km
Edith & Julias Bed and Breakfast ligger centralt beläget mitt på Öland, 12 kilometer söder om Borgholm, i byn Rälla. Edith & Julias Bed and Breakfast erbjuder fräscha rum. I huvudbyggnaden finns 5 rum. På gården finns en länga med 3 rum samt en friggebod. Frukost, linne och städning ingår. Husdjurstillåtet i alla rum. Till anläggningen hör en stor gratisparkering. Gratis WiFi.