Neptuni Åkrar - Byxelkrok

Visa karta

Neptuni åkrar är ett utbrett klapperstensfält längs kusten norr om Byxelkrok på Öland. Det fick sitt namn av Carl von Linné 1741 efter den romerska havsguden Neptunus. Området är ett naturreservat. På fältet blommar under sommaren Blåeld i stor mängd.

Namnet "Neptuni åkrar" har Carl von Linné som upphovsman. Han passerade här under sin öländska resa 1741. Detta är 200 meter breda strandvallar, en formation från den senaste inlandsisen. En strandvall utgörs främst av platta stenar och grus som med vågornas hjälp transporterats upp ovan eller parallellt med vattenlinjen.

Neptuni åkrar är kanske mest känt för sin färgsprakande blomning av blåeld. Klapperstensvallarna har en sparsam flora och här växer arter som gråfibbla, tulkört, spåtistel, fårsvingel, gruslok och backtimjan. Längs stranden trivs salttåg, strandaster och gulkämpar.

Vid stranden söder om Neptuni åkrar ligger ett vikingatida gravfält benämnt Forgallaskeppet.

Visa mer

Om denna aktivitet

Bed & Breakfast

Annas Ställe (R)

Avstånd: 780 meter
Annas Ställe med personligt inredda rum i lugn och avstressad miljö och utsikt över Kalmar sund. Promenadavstånd till affär, post, kiosk, bad och restauranger. Husdjur får ej medföras.
Vandrarhem & Rum

Byxelkroks Gästhem Rum

Avstånd: 929 meter
Centralt mittemot hamnen i Byxelkrok med utsikt över Kalmarsund och gångavstånd till det mesta. Husdjur får ej medföras
Bed & Breakfast

Byxelkroks Gästhem

Avstånd: 919 meter
Centralt mittemot hamnen i Byxelkrok med utsikt över Kalmarsund och gångavstånd till det mesta.Husdjur får ej medföras