Dröstorps ödeby

Visa karta

Dröstorps ödeby. Byrester från en by som anlades i slutet på 1600-talet. Dröstorp i Sandby socken, ligger långt ute på alvaret i anslutning till den stora Dröstorpsmossen.

Området tillhör inte den extrema karga alvarmarken, utan här finns ett mer eller mindre tjockt moräntäcke, tillsammans med fuktområden. Området ligger dessutom högre än alvaret i allmänhet och utgör en höjdplatå. Byn anlades i slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet och kan alltså sägas vara en historisk nykolonisation av ett marginalområde. Den övergavs sedan under slutet av 1800-talet och byn lämnades åt förgängelsen. Två av byns enkelstugor har flyttats och finns bevarade i grannbyarna Smedsgärde och Skarpa Alby. Den siste som bodde i byn i slutet på 1800-talet var "Boman på Dröstorp", en före detta straffånge som enligt ryktet var "alvartjuv", det vill säga boskapstjuv. Idag finns husgrunder, fägator, stenmurar och ett sammanhängande åkergärde med skiftesgränser kvar. En kraftig stensträng sträcker sig likt en halvmåne ut i Dröstorpsmossen. Stensträngen var en inhägnad fodertäkt. Strax sydväst om bytomten finns förhistoriska gravar i form av stensättningar och högar. De vittnar om att människor också har bott här under delar av järnåldern. Troligen har ekonomin även då varit baserad på boskapsskötsel.

Show more
Vandrarhem / Rum

STF Vandrarhem Stora Frögården

Avstånd: 7,3 km
Vad vackert det ligger! säger nästan alla som kommer hit för första gången. Och visst är det något alldeles extra att få bo på ett vandrarhem med utsikt ner mot Kalmarsund och med egen strand på bara några stegs avstånd. Vi ligger i det område som Unesco utsett till världsarv; "Södra Ölands odlingslandskap".
Camping

Eriksöre Camping

Avstånd: 6,3 km
Eriksöre är en gemytlig fyrstjärnig familjecamping vackert belägen vid Kalmarsund, strax söder om Ölandsbron. Här strävar man efter att kunna erbjuda det bästa för just barn och hundar, så se till att hela familjen följer med på semestern.
Bed & Breakfast

Strandnära Eco B&B

Avstånd: 7,3 km
Vi erbjuder ett lugnt & charmigt boende i ljusa härliga och nyrenoverade rum. Med ett grönskande lugnt & naturskönt läge i utkanten av den idylliska ölandsbyn Stora Frö, bara en mil från bron och Ölands Djur- och Nöjespark har vi den perfekta utgångspunkten för din vistelse på Öland.